Ειρήνη ΚουμανδράκηΗ Ειρήνη Κουμανδράκη γεννήθηκε στην Πλάκα Αποκορώνου Χανίων.

Το 1969 πήγε στην Οικοκυρική Σχολή στο Καστέλι. Εκεί γνωρίζεται με τη δασκάλα κεντητικής ,Ασπασία Μπικάκη, η οποία υπήρξε ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, με ευαισθησία και όραμα. Είχε αφιερώσει τη ζωή της, στα παιδιά, όπως αποκαλούσε τις μαθήτριες της, και στην Παράδοση. Ήθελε να τις μυήσει στην τέχνη της Κεντητικής και να μεταλαμπαδεύσει , το πάθος για τη λαϊκή παράδοση.

Η Ειρήνη με την αγάπη για το κέντημα και τις εξαιρετικές επιδόσεις της και η Ασπασία με το πάθος για την παράδοση, ενώνουν τις δυνάμεις τους. Συνεργάζονται το 1973 δημιουργώντας ένα εργαστήρι Κεντητικής.

Αρχικά αγοράζουν παλιά κεντήματα, η αντιγράφουν. Συνεχίζουν δημιουργώντας νέα κεντήματα σε παραστάσεις, από αγροτικές εργασίες και εκδηλώσεις.

Το έργο τους αρχίζει να αναγνωρίζεται.

  • 1978 στην Ευρωπαϊκή Έκθεση Χειροτεχνίας, βραβεύτηκε το έργο τους, "Κρητικός Γάμος"
  • 1980 στον ΕΟΜΜΕΧ βραβεύονται για το έργο τους.
  • 1981 εκθέτουν στη Ζυρίχη και ενθουσιάζουν τους Ελβετούς.
  • 1982 ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων, οργανώνει έκθεση και βραβεύει τις δύο εργάτριες της Λαϊκής μας Τέχνης και το έργο τους.
  • 1985 τις καλεί το Χίλτον Αθηνών, για την προβολή του παλαιού "ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ"
  • 1991 μαζεύουν όλο το παλιό υλικό που τόσα χρόνια έχουν συλλέξει με μεράκι, και δημιουργούν στα Χανιά ένα λειτουργικό Λαογραφικό Μουσείο, με πιστές αναπαραστάσεις αγροτικών και οικιακών τεχνών. Σε ένα δωμάτιο και το δικό τους εργαστήριο εν δράσει.

Εκεί δημιουργούν με μεράκι ,φαντασία, μνήμες, (χωρίς σχέδιο) μοναδικά κεντητά έργα τέχνης.

  • 2001 τα έργα τους χαρακτηρίζονται ΕΡΓΑ ΝΑΪΦ ΤΕΧΝΗΣ

Εκδίδεται βιβλίο -άλμπουμ με τα έργα τους κι ακολουθούν εκθέσεις σε Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο.

Από το 2013 όταν αναπαύθηκε η κ. Ασπασία Μπικάκη, η Ειρήνη συνεχίζει πιστά σε όλους τους τομείς.

Συντηρεί και εμπλουτίζει το Λαογραφικό Μουσείο, ενώ παράλληλα, δημιουργεί με το ίδιο μεράκι, νέα έργα ,μικρά η μεγάλα ΝΑΙΦ ΤΕΧΝΗΣ ,στα χνάρια των γιαγιάδων μας πάντα πιστή στις ρίζες μας.